Mitä ekvalisointi on?

Ekvalisointi musiikin kontekstissa on äänenvärin säätöä, jota toteutetaan ekvalisaattorilla, eli taajuuskorjaimella (EQ). Tämä mahdollistaa eri taajuusalueiden korostamisen tai vaimentamisen, mikä muokkaa äänensävyä halutulla tavalla. Ekvalisaattoreita löytyy niin äänimiksereistä, erillisinä laitteina tai sisäänrakennettuna esimerkiksi soittimien vahvistimista – sen avulla tavoitellaan parempaa äänenlaatua. Ekvalisaattorit voi jakaa toimintaperiaatteen mukaisesti kahteen ryhmään:

Parametriset korjaimet tarjoavat kolme säätömahdollisuutta; keskitaajuuden valinta (freq), sekä äänenvoimakkuuden (dB) että Q-arvon säädöt. Näitä käytetään yleensä yksittäisen äänilähteen / kanavan, kuten laulun tai instrumentin soinnin muokkaamiseen. Yleensä kanavakohtaisia parametrisiä taajuuskorjamia löytyy yli 8-kanavaisista analogimiksereistä ja lähes kaikista digitaalimiksereistä. Parametrisistä korjaimista on paljon iloa tilanteissa, joissa halutaan estää yksittäisen kanavien akustista kiertoa.

Graafinen taajuuskorjain koostuu useista äänenvoimakkuussäätimistä, joille on ennalta määritetty taajuusalue ja vaikutusalueen leveys. Graafista korjainta käytetään yleensä kaiuttimen tai kaiutinjärjestelmän äänensävyn säätämiseen. Sen avulla voidaan voidaan leikata tai korostaa tiettyjä taajuusalueita esimerkiksi huonetilan akustisten ominaisuuksien mukaan.

Koontina – parametrisillä taajuuskorjaimilla ratkaistaan yksittäisten kanavien soinnillisia ongelmia, kun taas graafisella taajuuskorjaimella hienosäädetään äänentoistojärjestelmää kokonaisuutena tilaan tai omaan makuun sopivaksi.

Previous
Previous

Vapaus vs. rajoitteet – langattomat mikrofonit äänentoistokäytössä

Next
Next

Feedback - kuinka hallita ja minimoida akustinen kierto?