Vapaus vs. rajoitteet – langattomat mikrofonit äänentoistokäytössä

Langattomat mikrofonit ovat tärkeä osa nykyaikaista live-esitystä tarjoten esiintyjille vapautta liikkua lavalla ja olla vuorovaikutuksessa yleisön kanssa ilman ylimääräisiä piuhoja. Vaikka ne tarjoavatkin lukuisia etuja, niiden käytössä on myös omat ongelmansa, jotka kannattaa tiedostaa etukäteen.

Yksi merkittävä ongelma langattomien mikrofonien käytössä ovat häiriöt langattomassa signaalissa. Monet halvemmat langattomat mikrofonit toimivat 2.4 GHz taajuudella, jossa on runsaasti muita langattomia signaaleja, kuten langattomia verkkoyhteyksiä ja Bluetooth-laitteita. Tämä voi johtaa häiriöihin, mitkä yleensä ilmenevät mikrofonin signaalin katkomisena.

Onneksi monissa nykyaikaisissa langattomissa mikrofoneissa on mahdollisuus vaihtaa käytettävää taajuutta tai kanavaa, mikä auttaa välttämään häiriöitä. Kannattaa varmistaa langatonta mikrofonijärjestelmää hankittaessa, että mikrofonin käyttämä taajuusalue on sallittu Suomessa, mutta että se ei mielellään toimisi 2.4 GHz taajuudella. Kannattaa myös muistaa, että jokaisen keikkapaikan taajuusympäristö on erilainen, eli kannattaa käyttää hieman aikaa langattoman mikrofonin taajuuksien optimointiin. Myös antennien / vastaanottimen huolellisella sijoittelulla voidaan parantaa langattoman mikrofonin toimintavarmuutta.

Toinen tärkeä huomio on langattoman mikrofonin virransyöttö. Langattomat mikrofonit toimivat yleensä paristoilla, mutta kertakäyttöiset AA-paristot eivät ole kestävä, kannattava tai ympäristöystävällinen vaihtoehto pidemmässä juoksussa. Sen sijaan kannattaa ainakin harkita ladattavien paristojen käyttöä. Se säästää rahaa ja luontoa pitkällä aikavälillä. Paristolaturista on erityisesti iloa, jos se pystyy ilmaisemaan ladattavan pariston varauksen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että langattomat mikrofonit tarjoavat paljon mahdollisuuksia live-esityksissä. Häiriöt signaalissa ja paristojen järkevä käyttäminen ovat asioita, joihin kannattaa varautua jo etukäteen. Huolellisen suunnittelun ja testailun avulla nämä ongelmat voidaan kuitenkin minimoida.

Next
Next

Mitä ekvalisointi on?