Feedback - kuinka hallita ja minimoida akustinen kierto?

Akustinen kierto (feedback) on häiritsevä ilmiö, jota voi esiintyä konserttitilanteissa, kun ääntä vahvistetaan PA-laitteiston avulla. Käsittelen tässä tekstissä akustista kiertoa ja annan vinkkejä sen hallintaan erityisesti konserttitilanteissa.

Akustinen kierto syntyy, kun kaiuttimista lähtevä ääni päätyy liian voimakkaana takaisin mikrofoniin. Tämä ilmenee usein epämiellyttävänä vinkumisena tai ulvomisena, joka häiritsee äänentoistoa. Onneksi on olemassa useita tapoja estää tai vähintäänkin hallita akustista kiertoa.

Yksinkertaisin tapa estää akustista kiertoa on muuttaa mikrofonin sijoittelua suhteessa kaiuttimiin. Mikrofonin tulisi olla riittävän kaukana kaiuttimista, jotta ääni ei pääse kulkeutumaan liian helposti kaiuttimesta mikrofoniin. Lisäksi mikrofonia voi suunnata poispäin kaiuttimesta tai kaiuttimen suuntaa voi säätää siten, että ääni ei kantaudu ainakaan suoraan mikrofoniin. Myös mikrofonin vahvistusta voi vähentää.

Toinen tapa hallita akustista kiertoa on käyttää erityisen suuntaavaa mikrofonia (super tai hyper cardioid), joka vähentää ei-toivotun äänen kantautumista mikrofoniin. Tällainen mikrofoni poimii äänen vain tietystä suunnasta ja vähentää siten kierron mahdollisuutta.

Muita keinoja akustisen kierron hallintaan ovat esimerkiksi mikserin gate-ominaisuuden käyttö, kokonaisäänenvoimakkuuden vähentäminen ja korvamonitorijärjestelmien käyttö lattiamonitorien sijaan. Joissakin tilanteissa huoneen akustiikkaa voidaan myös parantaa. Yleensä tämä tarkoittaa kovien pintojen pinta-alan minimointia.

Lisäksi ääniteknikot voivat käyttää ns. "ringing out" -tekniikkaa, jossa käytetään graafista taajuuskorjainta vähentämään niitä taajuuksia, jotka aiheuttavat akustista kiertoa. Tämä tekniikka vaatii hieman harjoittelua, mutta sen avulla voidaan tehokkaasti vähentää akustista kiertoa ja parantaa äänentoiston laatua konserttitilanteissa.

Previous
Previous

Mitä ekvalisointi on?

Next
Next

Mitä ääniteknikko tekee ennen bändin saapumista keikkapaikalle?