Kuusi askelta onnistuneeseen konserttiin

Konsertti on elämys, joka koostuu monista osatekijöistä, mutta yksi merkittävimmistä on sen huolellinen suunnittelu äänentoiston kannalta. Hyvä äänentoisto ja ammattitaitoinen miksaaja luovat perustan sille, että yleisö voi todella uppoutua musiikkiin ja nauttia esityksestä täysillä.

1. Mitä, missä ja milloin: Tiedon jakaminen miksaajalle

Kun suunnittelet konserttia, varmista, että ääniteknikolla on kaikki tarvittavat tiedot liittyen tapahtuman ajankohtaan ja paikkaan. Bonuspisteitä saa, jos osaa vinkata hyvästä roudausovesta tai parkkipaikasta.

2. Lavakartta, kanavalistaus ja toiveet äänentoistoon liittyen

Toimita ääniteknikolle lavakartta, kanavalistaus, tekninen raideri tai muu tieto siitä, minkälainen kokoonpano esiintyy, jotta hän voisi tehdä mahdollisimman hyvät ennakkovalmistelut. Esimerkiksi “sähkökitara” tai “nylonkielinen akustinen ilman mikrofonia” on paljon hyödyllisempi tieto ääniteknikolle kuin pelkkä “kitara”. Myös rumpusetin laajuus on hyvä olla tiedossa etukäteen. Jos esiintyjillä on erityistoiveita monitoroinnin tai lavamonitorien suhteen, niistä kannattaa olla etukäteen yhteydessä ääniteknikkoon.

3. Riittävästi aikaa roudaukselle ja soundcheckille

Hyvän äänentoiston rakentamiseen kuluu aikaa. Varmista, että ääniteknikolla ja bändillä on riittävästi aikaa roudaukselle ja soundcheckille. Huomioi myös, että isompi bändi tarvitsee enemmän aikaa soundcheckiin verrattuna pieneen bändiin.

4. Load-in -ajan sopiminen

Esiintyjien on hyvä saapua ajoissa, mutta ei niin ajoissa, että he ovat tiellä, kun esiintymislavan valmistelu on pahasti kesken. Kannattaa sopia erillinen load-in -ajankohta, jotta kaikki sujuisi jouhevasti ilman ylimääräistä stressiä.

5. Kommunikaatio miksaajan kanssa

Esiintyjien kannattaa kommunikoida aktiivisesti ääniteknikon kanssa soundcheckin aikana. Jos esiintyjällä on toiveita monitoroinnin suhteen tai tarvitaan muutoksia soundiin, siitä kannattaa kertoa soundcheckin aikana. Näin ääniteknikko voi tehdä tarvittavat muutokset ja testata niitä ennen varsinaista esitystä.

6. Nauti ja pidä hauskaa!

Kun valmistelut on tehty huolella, kaikki voivat nauttia konsertista. Tekniikka pelaa ja yleisö mylvii. Sekös innostaa esiintyjää!

Jokaisen onnistuneen konsertin taustalla on onnistunut kommunikointi järjestäjän, esiintyjän ja ääniteknikon välillä.

Previous
Previous

Hyvä valaistus striimeihin!

Next
Next

Laulumikrofonin ja laulumikrofonin erot