Laulumikrofonin ja laulumikrofonin erot

 

Laulumikrofonit ovat olennainen osa onnistunutta livekeikkaa, mutta mitkä ominaisuudet tekevät laulumikrofonista hyvän? Tässä artikkelissa tarkastellaan laulumikrofonien ominaisuuksia ja eroja, jotka vaikuttavat niiden toimintaperiaatteisiin ja äänenlaatuun.

Dynaamiset vs. kondensaattorimikrofonit

Yksi merkittävimpiä eroja laulumikrofonien välillä on niiden toimintaperiaate: useimmin laulumikrofonit ovat joko dynaamisia mikrofoneja tai kondensaattorimikrofoneja. Dynaamiset mikrofonit ovat hieman epäherkempiä ja kestävät kovaakin käyttöä – ne soveltuvat sen puolesta hyvin livekäyttöön. Kondensaattorimikrofonit tarjoavat yleensä laajemman taajuusvasteen ja suuremman herkkyyden, mikä tekee niiden soinnista herkullisen, mutta nämä voivat aiheuttaa ongelmia kiertoherkkyyden suhteen. Yleensä kondensaattorimikrofoni korostaa herkemmän laulajan delikaattia sointia, kun taas dynaaminen mikrofoni kestää kovaakin äänenpainetta kiitettävästi.

Suuntakuviot

Toinen erottava tekijä mikrofonien välillä ovat suuntakuviot. Hertta-, superhertta- ja hyperherttakuviot vaikuttavat siihen, miten mikrofoni reagoi ympäristöön ja ympäröivään ääneen. Laulumikrofonin tiukempi suuntakuvio voi vähentää kierto-ongelmia, mutta se ei välttämättä ratkaise kaikkia tilasta ja kaiutinasettelusta johtuvia ongelmia.

On/off -kytkimen hyödyt ja haitat

Joissakin laulumikrofoneissa on on/off -nappi, joka voi yhtä lailla olla kätevä ominaisuus, mutta se voi myös aiheuttaa päänvaivaa. Live-tilanteissa se on yksi ylimääräinen tarkistettava asia, jos mikrofonin signaalia ei syystä tai toisesta ole, eikä miksaaja yleensä pääse helposti korjaamaan tilannetta kesken keikan.

Budjettimikin ja kalliin laulumikrofonin ero

Arvokkaampi laulumikrofoni tarjoaa yleensä valmiimman lähtösoundin, mutta se ei tarkoita sitä, että budjettivaihtoehto olisi automaattisesti huono valinta. Taitava miksaaja voi saada budjettimikrofoninkin kuulostamaan erinomaiselta, mutta se vaatii yleensä vaivannäköä. Budjettimikrofonissa runkoäänet saattavat korostua kalliimpaan yksilöön verrattuna.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa mikrofonia kaikille, mutta jokaiselle laulajalle löytyy varmasti hyviä vaihtoehtoja. Kannattaa rohkeasti kokeilla eri vaihtoehtoja eri ympäristössä – mieluisa mikrofoni löytyy varmasti!

 
Previous
Previous

Kuusi askelta onnistuneeseen konserttiin

Next
Next

Striimauksen salat: Kuinka tuottaa vaikuttavaa ja laadukasta sisältöä