Opas: Kuinka ostan hyvän kannettavan tietokoneen?
Hyvän kannettavan tietokoneen ostaminen ei ole niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Vaikka jotkut ominaisuudet ovatkin helpommin hahmotettavissa numeroina (esim. hinta ja muistin määrä), on myös paljon ominaisuuksia, joiden arvot ovat vaikeammin löydettävissä. On myös olemassa ominaisuuksia, joita valmistajat eivät mittaa, jotka vaikuttavat suoraan tietokoneen suorituskykyyn. Miten siis tässä viidakossa voidaan tehdä hyvä ostopäätös?
Ensimmäinen askel on ymmärtää tietokoneen funktio - tuleeko se lähinnä verkkopankin ja sähköpostin pyörittämiseen, videoiden katseluun, pelaamiseen, kuvamuokkaukseen, musiikkituotantoon tai videoeditointiin? Peruskäyttäjän tarpeet täyttää tätä nykyään ihan tavalliset läppärit, joita saa hankittua elektroniikkaketjuilta ja marketista.
Katsotaan tarkemmin esimerkiksi Lenovo IdeaPad Slim 3 15ABR8 -läppäriä, joka on ostettavissa hintaan 399 euroa:
AMD Ryzen™ 5 5625U
Ohut ja kevyt muotoilu
8 Gt RAM, 256 Gt M.2 SSD
15,6" FHD-näyttö (1920 x 1080), TN-paneeli
HD-webkamera yksityisyyssuojalla
MIL-STD-810H-testattu kestävyys
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2
SD-kortinlukija
Selkein hahmotettava tässä listassa on näytön koko. 15,6” on hyvin yleinen Windows-kannettavien puolella, eli kyseessä on hyvin standardikokoinen kone näytön puolesta, ohut ja kevyt muotoilu on olennainen osa kannettavan tietokoneen kannettavuutta. Full HD kertoo näytön pikselimäärästä: tässä tapauksessa se on 1920 pikseliä leveyssuunnassa ja 1080 korkeussuunnassa, mikä on hyvin tyypillinen luku budjettiluokan kannettavalle - ja varsin riittävä monessa käytössä.
Ensimmäinen ihmetyksen aihe on AMD Ryzen 5 5625U - mikä ihme se siis on?
AMD Ryzen 5 5625U on suoritin, jonka pääasiallinen tehtävä on suorittaa tietokoneen toimintoja. Toisin kuin pelikoneissa ja useimmissa pöytäkoneissa, tämä suoritin toimii myös näytönohjaimena, eli se vastaa sekä ohjelmien suorittamisesta ja näytöllä näkyvästä kuvasta (jonka päivitystaajuus on todennäköisesti 60 kuvaa per sekunti). Yleisimmät suoritinvalmistajat ovat AMD ja Intel, mutta joitakin uusia haastajia on ilmestynyt markkinoille viime vuosina.
Olen käyttänyt vuosien ajan suorittimen tehon hahmottamiseen Passmarkin CPU-benchmarkkia (yksi lukuisista testisivustoista), joka antaa eräänlaisen vertailuluvun suorittimen tehoille ideaaliolosuhteissa. Käytännössä: suurempi numero, enemmän tehoa. Se ei kuitenkaan kerro meille kaikkea. Kun suoritin suorittaa jotain, se lämpenee, ja näkisin, että hyväksyttävä lämpötila rasituksessa on noin 70 astetta. Kun suoritin lämpeää 95 asteeseen, se alkaa jarruttamaan toimintaansa jottei se rikkoutuisi. Siksi olisi myös kiva tietää jotain tietokoneen jäähdytyksestä.
Kannettava tietokone on aina kompromissi jäähdytyksen suhteen, sillä pienempiin kuoriin pakatut sirot koneet myyvät paremmin kuin valtavat muoviset mötikät. Harmiksemme valmistajat eivät ilmoita yleensä mitään muuta jäähdytyksestä kuin että “se on hiljainen” tai että sellainen ylipäätään on olemassa. Jotta AMD Ryzen 5 5625U saavuttaisi CPU benchmarkin ilmoittaman luvun, se tarvitsisi todella hyvän jäähdytyksen, mitä se ei koskaan käytännössä tule saamaan kannettavan tietokoneen kuorissa. Kuitenkin, tehokkaampi suoritin ponnistelee vähemmän arkisissa tehtävissä kuin tehottomampi suoritin, joten lähtökohtaisesti enemmän pisteitä saanut suoritin on parempi kuin vähemmän pisteitä saanut suoritin. Lisäksi suoritin, joka ei joudu toimimaan jatkuvasti suorituskykynsä äärirajoilla, tuottaa vähemmän lämpöä ja toimii todennäköisemmin hiljaisemmin ja tasaisemmin, mikä parantaa käyttökokemusta erityisesti kannettavissa laitteissa. On silti mahdollista, ellei jopa todennäköistä, että kaksi eri valmistajan kannettavaa samalla suorittimella eivät suoriudu yhtä hyvin samoista tehtävistä.
Onko AMD Ryzen 5 5625U siis hyvä? Mielestäni se on riittävä peruskäyttöön, miksei jopa kevyeen pelaamiseen erityisesti vanhoilla peleillä, pienimuotoiseen musiikkituotantoon tai kuvamuokkaukseen.
Suoritin on yksi koneen tärkeimmistä osista, mutta myös RAM-muistilla on väliä. RAM-muisti tukee suoritinta kuin hyvin pakattu reppu tukee seikkailijaa: mitä enemmän tarpeellisia varusteita on mukana, ja mitä nopeammin niihin pääsee käsiksi, sitä sujuvammin matka etenee. 8 Gt RAM ei oikeastaan kerro meille muuta kuin RAM-muistin koon, sillä myös RAM-muistin nopeudella on väliä. Kun tuotetietoja kaivetaan tarpeeksi, saamme selville RAM-muistin nopeuden: 3200 MHz. Tämä ei ole erityisen hurja lukema vuonna 2025, mutta ei ihan kamalakaan budjettiluokan läppäriksi. Kaikista kovimmat nopeudet kuluttajatietokoneissa on tällä hetkellä jossain 6400 MHz ympäristössä.
Kovalevylläkin on väliä, mutta puhutaan ensiksi kovalevyn tyypistä, ei koosta. Useimmissa moderneissa kannettavissa on M.2-liitännällä varustettu SSD-levy, ja jos se on NVMe-tyyppinen, se tarjoaa huomattavasti nopeammat tiedonsiirtonopeudet verrattuna perinteiseen SATA-SSD:hen tai kovalevyyn (HDD). Kannattaa kuitenkin varmistaa, että kannettavasta löytyy M.2-liitäntäinen kovalevy, sillä varsinkin käytetyistä kannettavista saattaa edelleen löytyä SATA-SSD -kovalevyjä.
Kuinka iso kovalevyn pitäisi olla? Pilvitallennuksen aikakaudella tämä riippuu tosi paljon käyttäjästä. Jos kaikki tiedostosi on pilvipalvelussa, pieni 128 Gt kovalevy saattaa ajaa asiansa hienosti vuosien ajan. Toisaalta, jos sinulla on paljon ohjelmia tai pelejä, käsittelet kuvia tai editoit videoita, 1 Tt tallennustilakin saattaa täyttyä aika nopeasti. 256 Gt riittää kevyessä käytössä varsin mainiosti, ja toisaalta tiedostoja voi siirtää pilveen tai ulkoiselle kovalevylle tarvittaessa.
Esimerkkinä käytetty kannettavan tietokoneen tärkeimmät ominaisuudet ovat nyt käyty läpi. Kyseessä on siis todennäköisesti peruskäyttöön oikein riittävä kone, jolla pystyy ainakin pienimuotoisesti pelaamaan tai käsittelemään mediatiedostoja muutaman vuodenkin päästä. Verrataanpa sitä toiseen vastaavan hintaluokan kannettavaan!
Lenovo IdeaPad 3 17IAU7 on kannettava tietokone, jonka saa hankittua juuri nyt noin 400 eurolla, ja Gigantti mainitsee seuraavat ominaisuudet:
17" Lenovo IdeaPad 3 17IAU7 -kannettava tarjoaa suorituskykyä Intel Pentium 8505 -prosessorin ja 4 GB RAM-muistin avulla. Nauti videoiden katselusta 17" HD+ -näytöllä, 128 GB SSD-tallennustilasta, nopeasta Wi-Fi 6 -yhteydestä ja pikalatauksesta.
Alla muutama huomio tästä läppäristä ominaisuuksista päätellen:
Pentium ei ole Intelin tehokkain prosessoriperhe, ja CPU Benchmark vahvistaa epäillykseni: Pentium-suorittimen vertailuluku on 9165, kun aiemman läppärin Ryzen-suorittimen vertailuluku on 14789. Prosentuaalinen ero on merkittävä.
4 Gt RAM-muisti on suht pieni nykyisillä standardeilla, mutta sen nopeus vastaa paperilla aiemmin tarkastelemaamme läppäriä. On kuitenkin huomattava, että RAM-muistin nopeus saattaa olla paperilla sama, mutta esimerkiksi yksikanavainen kokoonpano voi heikentää suorituskykyä käytännössä.
128 Gt M.2-kovalevy on standardien mukainen, vaikkakin hieman pienehkö joillekin käyttäjille.
Näytön koko on peräti 17 tuumaa, mutta resoluutio on heikompi: se on 1600 pikseliä leveyssuunnassa ja 900 korkeussuunnassa, joten myös tässä suhteessa aiemmin tarkastelemamme läppäri vie erävoiton.
Summa summarum: 400 eurolla saa ostettua todella erilaisia läppäreitä, ja ostajan on hyvä olla perillä siitä, mitä on ostamassa. Tarjouksia kannattaa aina seurata.
Esimerkiksi videoeditointiin tai pelaamiseen kannattaa käytännössä aina hankkia läppäri, jossa on sekä hyvä suoritin että erillinen näytönohjain. Näissä akilleen kantapää on yleensä riittämätön jäähdytys, joka alkaa jarruttamaan muuten pätevien komponenttien toimintaa. Tässäkin pitää toki muistaa, että kannettava tietokone on aina kompromissi pöytäkoneeseen verrattuna kun puhutaan raa'asta voimasta, mutta kannettavallakin voi saada paljon aikaiseksi.