Mitä bändin kannattaa kertoa ääniteknikolle ennen keikkapäivää?
Kun bändi valmistautuu keikkaan, on olennaista viestiä ääniteknikon kanssa jo ennen keikkapäivää. Aikataulujen sopimisen lisäksi hyvät ennakkotiedot auttavat varmistamaan, että keikka sujuu mahdollisimman hyvin niin bändin, yleisön kuin ääniteknikonkin osalta. Tässä on muutamia tärkeitä asioita, joista bändin tulisi kertoa ääniteknikolle ennen keikkapäivää.
Lavakartta, kanavalista tai soitinlista
Ääniteknikolle kannattaa toimittaa joko lavakartta, kanavalista tai soitinlistaus. Lavakartta on yksinkertainen piirros, joka näyttää, missä kukin bändin jäsen on lavalla ja missä heidän soittimensa sijaitsevat. Karttaan kannattaa myös merkitä, missä yleisö on suhteessa bändiin. Tämä auttaa ääniteknikkoa sijoittamaan alusta alkaen mikrofonit ja lavamonitorit oikein.
Jos lavakartan piirtäminen tuntuu hankalalta, myös kanavalistasta on paljon iloa. Kanavalistassa on listattuna kaikki lavalla olevat soittimet ja mikrofonit. Esimerkiksi:
Kanava 1: Laulu (Shure SM58)
Kanava 2: Kitaravahvistin (Shure SM57)
Kanava 3: Basso (DI)
Kanava 4: Bassorumpu (AKG D112)
Kanava 5: Snare/virveli (Shure SM57)
Yksi variaatio kanavalistasta on soitinlista, missä listataan yhtyeen soittajat ja soittimet. Erityisesti kitaristien, rumpalien ja kosketinsoittajien kannattaa kertoa hieman enemmän omista soittimistaan, sillä näiden suhteen on enemmän vaihtelua. Esimerkiksi:
Laulaja
Kitaristi. Sähkökitara (oma vahvistin) + yhdessä biisissä akustinen kitara (akustisessa oma mikki)
Basisti. Basso (oma vahvistin) + taustalaulut
Rummut (2 räkkitomia, 1 lattiatomi)
Kosketinsoittaja (1 digipiano jossa stereo output ja 1 analogisyna, jossa mono out)
Mikrofonitoiveet
Voit ilmoittaa ääniteknikolle, mitä mikrofoneja toivotte käytettävän. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kaikilla keikkapaikoilla ei ole täsmälleen samaa mikrofonivalikoimaa. Mikrofonitoiveiden suhteen kannattaa olla joustava ellei tietylle mikrofonille ole hyvin spesifiä syytä – siinä tapauksessa kannattaa myös miettiä sen tietyn mikin hankkimista itselleen.
Joskus bändit ilmoittavat myös, minkälaisia mikrofonitelineitä tarvitaan – esimerkiksi lyhyitä telineitä perkussiomikeille tai puomiton teline laulajalle. Tämä ei ole pakollista, mutta tämäkin tieto voi auttaa ääniteknikkoa valmisteluissaan.
Monitorointi
Monitorointi on olennainen osa live-esiintymistä, sillä se auttaa bändin jäseniä kuulemaan itseänsä ja toisiaan lavalla. Yleensä ainakin laulaja, rumpali ja kosketinsoittaja hyötyvät omasta monitorista. Monitoritoiveet kannattaa ilmoittaa etukäteen, jotta ääniteknikko voi valmistella toivotunlaisen monitoroinnin.
Jos bändillä on oma in-ear -monitorointijärjestelmä, tästä kannattaa kertoa ääniteknikolle. Tämä vaikuttaa siihen, miten monitorointi järjestetään ja mitä laitteita ääniteknikko tarvitsee.
Yhteenveto
Hyvä ennakkovalmistautuminen ja selkeä kommunikointi ääniteknikon kanssa parantavat kaikkien keikkakokemusta. Lavakartta, kanavalista, mikrofonitoiveet ja monitorointitarpeet ovat kaikki tärkeitä asioita, joista ääniteknikkoa kannattaa tiedottaa. Näiden tietojen avulla ääniteknikko voi varmistaa, että tehdään ääniteknisesti parhaat mahdolliset ratkaisut, mikä tekee keikasta miellyttävän kokemuksen sekä bändille että yleisölle.
Petri Kivimäki on äänialan asiantuntija ja musiikkipedagogi (TAMK), jolla on vuosien kokemus live-äänentoistosta ja tapahtumatekniikasta. Hän suunnittelee ja toteuttaa laadukkaita ääniratkaisuja erilaisiin tilaisuuksiin ja tuotantoihin.