Suurimmat tekniset mokat, joita kitaristi voi tehdä livekeikalla – ja miten välttää ne
Keikan onnistuminen ei riipu pelkästään soittotaidoista. Tekninen valmistautuminen ja lavalla tehtävät ratkaisut vaikuttavat merkittävästi siihen, miltä soitto kuulostaa yleisölle – ja kuinka stressittömästi keikka sujuu soittajan näkökulmasta. Tässä tekstissä pureudutaan yleisimpiin teknisiin virheisiin, joita kitaristi voi tehdä, ja annetaan vinkkejä niiden välttämiseksi.
Signaalitie kuntoon ennen keikkaa
On turhauttavaa havaita signaalitien ongelmia vasta soundcheckissä tai pahimmillaan keikan aikana. Useimmat tekniset ongelmat voi kuitenkin välttää tarkistamalla signaalitien toimivuuden jo kotona tai treenikämpällä ennen keikalle lähtöä.
Plugipiuhat
Plugipiuhat voivat joskus tuottaa päänvaivaa. Vialliset kaapelit voivat napsua, räsähdellä tai aiheuttaa signaalikatkoksia.
Tarkista jokainen piuha: Liitä ne kitaraan ja vahvistimeen tai pedaalilautaan ja varmista, että ääni kulkee ongelmitta. Pääseekö kaapeli liikkumaan liitännässään tai meneekö kaapeli perille asti? Vaihda kaapeli tai korjaa liitin tarvittaessa.
Merkitse vialliset piuhat: Jos jokin piuha ei toimi, merkitse se heti esim. teipillä. Älä koskaan vie rikkinäistä piuhaa keikalle siinä toivossa, että se "saattaisi toimia".
Pidä varakaapeleita mukana: Ylimääräinen plugipiuha saattaa pelastaa, jos kaapeli vaurioituu yllättäen.
Muuntajat ja virtapiuhat
Kitarapedaalit tarvitsevat virtaa, joten pidä huoli siitä, että sinulla on joko sopivat virtalähteet tai paristot mukana.
Varmista, että pedaalit on liitetty oikein, sillä kaikki muuntajat eivät ole keskenään vaihdettavissa.
Checklist keikkaa varten: pakkaa nämä mukaan
Kitara(t) ja mahdollinen varakitara
Vahvistin + virtakaapeli
Pedaalit + muuntajat/virtakaapelit niihin
Plugipiuha(t)
Varapatterit esim. kitaran aktiivimikkejä tai pedaaleja varten
Varakielisetti
Jos tarvitset monitorin tai muuta äänitekniikkaa esitykseesi, muista pyytää sitä ääniteknikolta tai keikan järjestäjältä. Selkeä tekninen rider varmistaa yleensä, että tekniikkatoiveet järjestyvät, ja jos ne eivät järjesty, sinuun ollaan ainakin yhteydessä ennen keikkapäivää.
Sopiva äänenvoimakkuus soundcheckissä ja keikalla
Jos soitat keikan, jossa kitaravahvistin mikitetään, bändillä on monitorit ja joku miksaa, kitaristin tärkein tehtävä on varmistaa, että hän kuulee itsensä kitaravahvistimen avulla. Periaatteessa kenenkään muun ei tarvitse kuulla kitaravahvistimen ääntä suoraan – jos keikalla on asiallinen monitorointi, miksaaja voi tarpeen tullen lähettää kitaravahvistimen signaalia tietyn soittajan monitoriin. Kun äänenvoimakkuus lavalla pysyy matalampana, bändi kuulostaa paremmalta yleisöön ja miksaajan työ helpottuu.
Tällaisella keikalla, tai oikeastaan millä tahansa muullakin keikalla kitaristin ei tarvitse roudata sadan watin putkinuppi + kaappi -yhdistelmää, ellei ego sitä vaadi. Useimmissa tapauksissa mikä tahansa kitaravahvistin, jossa on 12 tuuman kaiutinelementti, on riittävä mikitettynä. Kaiutinelementin koko ei tietenkään kerro kaikkea vahvistimen äänenvoimakkuudesta, mutta pitäisin tätä varsin yleispätevänä sääntönä. Pienimmät matkakaiuttimet ja vastaavat sormiparistovahvistimet jättäisin suosiolla kotiin, sillä myös liian pieni äänenvoimakkuus voi tuottaa ongelmia äänentoiston kannalta. Erilaiset vahvistintelineet, joiden avulla vahvistin saadaan kitaristin korvien kanssa samaan linjaan ovat olleet käteviä.
Kun olet löytänyt soundcheckissä sopivan äänenvoimakkuuden, tarkista, että kaikki muutkin käytössä olevat kanavat / patchit vahvistimessa ovat suurinpiirtein yhtä äänekkäitä.
Kun soundcheck on tehty, on olemassa 2 hyvää syytä koskea volumenappiin:
Jouduit vaihtamaan kitaraa, joka on selkeästi hiljaisempi kuin pääasiallinen kitarasi
Signaalitiessä on selkeä ongelma joka hiljentää vahvistinta, ja ainoa nopea tapa korjata tilanne on lisätä äänenvoimakkuutta vahvistimesta
Pahimmillaan äänenvoimakkuuden nostaminen keikan aikana aiheuttaa syklin, joka pakottaa jokaisen soittajan soittamaan kovempaa ja nostamaan omaa äänenvoimakkuuttaan. Tässä tapauksessa lavaääni kasvaa, joten sekä monitorointi ja soitto-olosuhteet heikkenevät. Myös soundi yleisöön heikkenee.
Jos haluat varmistaa, että soolosi kuuluvat, hanki pedaalilautaan boosteri, jonka avulla voit hetkellisesti nostaa äänenvoimakkuutta. Sopiva boost on yleensä 2 - 4 dB.
Tekniset ongelmat voivat pilata muuten hyvin valmistellun keikan. Kun panostat näihin vaiheisiin, pystyt minimoimaan riskit ja varmistamaan, että soittosi kuullaan parhaalla mahdollisella tavalla.
Petri Kivimäki on äänialan asiantuntija ja musiikkipedagogi (TAMK), jolla on vuosien kokemus live-äänentoistosta ja tapahtumatekniikasta. Hän suunnittelee ja toteuttaa laadukkaita ääniratkaisuja erilaisiin tilaisuuksiin ja tuotantoihin.